Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle havaların sıcak
olduğunu belirten Diyetisyen Fatih Sert, sahur ve iftarda dikkat
edilmesi gerekenlere dikkat çekerek özellikle iftarda oruç açıldıktan
sonra 6-7 dakika sonra sofraya oturulmasını önerdi. Sert: “Sahur önü
özellikle proteinden zengin gıdalarla beslenmek daha çok tokluk süresini
uzatacağı için protein destekli peynir, yumurta gibi besinlerin mutlaka
sahurda bulundurulmasını öneriyorum. Karbonhidrat kaynaklı besinler ise
sahurda nispeten azaltılmalı. Aynı zamanda Ramazanda ekmeğin özellikle
tam tahıllı, tam çavdar, tam buğday şeklinde tüketilmesini öneriyoruz.
Sahurda tokluk süresini uzatacağından dolayı lifli gıdalardan zengin
beslenme tercih edilmelidir. Su ve sıvı tüketimi eksik edilmemeli.
Özellikle şekersiz kompostolar, sahurda tüketilebilir. İftarı açtıktan
sonra 6-7 dakika içerisinde herhangi bir şey yenmemesini, 6-7 dakika
sonra belirli bir aralık verdikten sonra iftar yemeğine oturulmasını
öneriyorum. İftara; ılık veya sıcağa yakın bir çorba ve 1-2 tatlı kaşığı
zeytinyağlı bir miktar salata ile başlanılmalı, daha sonra ana yemeğe
geçilmelidir. Özellikle tokluğun oluşması için, bağırsak hareketlerinin
daha iyi olması için sıvı gıdaya ve lifli gıdaya ihtiyaç duyduğumuzdan
dolayı bu şekilde bir önerimiz oluyor” diye konuştu.
İftarın Ardından 1,5 – 2 Saat Sonra Ara Öğün Yapılmalı
Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu dile
getiren Diyetisyen Fatih Sert, vücudun yeni bir beslenme düzenine
geçmesiyle ortaya çıkan sorunları dost bakteriler olarak adlandırılan
probiyotiklerle aşmanın mümkün olduğunu belirtti. Sert: “Ramazanda süt
ürünleri sofradan eksik edilmemeli. Özellikle iftar yemeğinde sebze ve
baklagil varsa mutlaka yanında yoğurt, ayran, cacık gibi gıdaları, eğer
et, tavuk, balık benzeri gıdalar varsa da mutlaka yanında salata
kullanılmasını öneriyoruz. Salataya; bir iki tatlı kaşığı zeytinyağı
ilave edilmesinde hiçbir mahsur yoktur. Yine iftardan sonraki öğünde 1,5
– 2 saat bir boşluk verilmesini yani bir ara öğün yapılmasını tavsiye
ediyoruz. Bu ara öğünün içeriği de genelde taze meyve, çiğ badem, çiğ
fındık gibi kuruyemişler olabilir. Yine vazgeçilmezlerimiz arasında olan
geleneksel usuller ile yapılmış dondurma, aynı zamanda sütlü tatlı gibi
önerilerimiz olabilir. Bağırsak problemleri çok yaşandığı için
ramazanda probiyotik kullanılmasını kesinlikle öneriyorum. Özellikle
sahura başlamadan hemen önce aç karnına bir bardak ılık suyla şase
şeklinde ya da tablet şeklinde mutlaka kolik bağırsak problemleri ve
bağırsaklardan emilim bozukluklarını önleyen probiyotik kullanımı
önemli” dedi.
Ramazan ayında fiziksel aktivitelerin azaldığına da dikkat çeken Sert,
ramazanda kilo almadan ve sağlıklı bir ramazan ayının geçirilmesi için
mutlaka hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi. İftar sonrası yarım
saatlik kalbi yormayacak tarzda yürüyüş, bisiklete binme, yüzme gibi
aktiviteler yapılmasını önerdi.